Shii-takes zijn heerlijke vleesvervangers. Hun oorsprong ligt in China en Japan waar ze op bomen als eik, beuk en tamme kastanje groeien. Bij ons worden ze geteeld op substraat. Er is echter één man die het anders aanpakt: Bart Vinck.

Bart: “Mijn professionele loopbaan speelde zich vooral af in de IT-sector. Na een heftige burn-out wist ik dat ik andere oorden moest opzoeken en me voortaan bezig houden met zinvol werk. Verse, gezonde, biologische en ecologisch verantwoorde voeding zijn steeds belangrijk geweest in mijn leven en het was snel duidelijk dat daar mijn toekomst lag.

Meer dan 15 jaar terug had ik het geluk dat ik verse shii-take kon ontdekken in Frankrijk. Niet enkel de smaak was verrukkelijk, ook de voedingswaarde en medicinale voordelen van deze paddenstoel waren indrukwekkend. Het was dus evident dat ik bij mijn zoektocht naar een gezond en ecologisch product, bij deze heerlijke delicatesse terecht kwam.

In het voorjaar van 2016 ben ik begonnen met het enten van 400 stammetjes. Het resultaat was zeer bevredigend, en begin 2017 ben ik gestart met een kleinschalige kwekerij van shii-take paddenstoelen.

Er zijn 2 manieren om shii-take te telen, op substraat en op houten stammetjes. Telen op substraat vraagt een omgeving met een constante temperatuur en vochtigheid. Bovendien wordt er een massa plastic gebruikt. Alles bij mekaar geeft dit een negatieve impact op de ecologische voetafdruk. Telen op hout geeft de beste smaak aan de paddenstoel en is ecologisch verantwoord. Wij gebruiken hout uit de diepe Ardennen, dat gekapt wordt bij de uitdunning van bossen. Dit “afvalhout” wordt meestal verhakselt of gebruikt als brandhout, maar is de ideale voedingsbodem voor de shii-take.

Onze shii-take krijgt alle tijd om te groeien in het hout. Na het enten heeft het mycelium 12 à 18 maanden tijd nodig om zich volledig te ontwikkelen. Pas dan kan het zich voortplanten en komt de shii-take paddenstoel naar de oppervlakte. Het begint met een zeer klein, zacht knopje dat zich een weg baant door de schors. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur duurt het enkele dagen vooraleer de paddenstoel klaar is om te oogsten.

Eens geoogst kun je de shii-take tot 2 weken bewaren in de koelkast. Let wel dat je de shii-take in een niet afgesloten kom gaat bewaren, ver van sterk ruikende producten (zoals kaas, ui,…). Wij oogsten elke dag, zodat we steeds super verse shii-take kunnen aanbieden.

Bart Vinck, biologische shii-take teler www.shii-take.be

Tekst Tine Bral
Foto’s Marc-Pieter Devos

Advertentie