Deze week werden in het Zeeuwse Bruinisse de eerste sokken van het seizoen uit de Oosterschelde opgehaald. Sokken vol hangcultuurmosselen, maar dat had je wellicht al door. De aan touwen gekweekte mosselen zijn de mosselen van de bodemcultuur altijd zo’n 4 tot 5 weken voor.

“De mosselen zijn al ongelofelijk goed gevuld, dat is opmerkelijk voor deze tijd van het jaar. De vele zonuren van de afgelopen weken hebben effect gehad”, legt hangcultuurkweker Jan Bout uit aan boord van de BRU49. De kwekers mogen hun hangcultuurmosselen dit jaar voor het eerst ook officieel biologisch noemen

Europees Keurmerk
Het officiële biologische keurmerk van de Europese Unie benadrukt dat mosselen puur natuur zijn. Mosselen van de hangcultuur zijn een niche, goed voor 5% van de totale hoeveelheid mosselen die in Nederland wordt gekweekt. Het seizoen van de bodemcultuur, die dus 95% van het totale areaal vertegenwoordigt, start dit jaar op 1 juli.

Duurzaam
De Zeeuwse hangcultuurkwekers zorgen met hun duurzame kweekmethode dat de biodiversiteit van natuurlijke waterecosystemen in stand blijft. Om mosselen als biologisch te mogen verkopen, moet de hele keten (zowel kweker als verwerker) gecertificeerd zijn en voldoen aan o.a. volgende eisen:
– het gebied waar de mosselen groeien, moet van zeer goede ecologische kwaliteit zijn;
– gebruik van wild zaad mag geen significante schade toebrengen aan het milieu.

Bij hangcultuur hechten babymosselen (zogenaamd mosselzaad) zich in het water, via de stroming, vast aan touwen. De kleine mosseltjes worden daarna in kousen ‘opgesokt’. In de sokken aan de touwen groeien ze in 2 jaar uit tot volwassen mosselen. De mosselen filteren in die tussentijd hun voedsel (algen) uit het water.

Zeker Zeeuws
Alleen in Zeeland, in de Oosterschelde en op de Grevelingen zijn geschikte, beschutte locaties om mosselen aan touwen te kweken. De Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers (9 leden) brengt haar mosselen onder het streekkeurmerk ‘Zeker Zeeuws’ op de markt (100% regionale herkomst). Jaarlijks produceren ze zo’n 2 miljoen kilo mosselen; de productie uit de bodemcultuur bedraagt jaarlijks circa 50 miljoen kilo.

Topchef Syrco Bakker
Syrco Bakker, die twee Michelinsterren op zijn naam heeft staan als chef bij Pure C in het Zeeuwse Cadzand, liet enkele bereidingen zien van de hangcultuurmosselen. “De Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn een uniek zilt seizoensproduct waar ik graag mee werk. Je kan mosselen snel en eenvoudig bereiden, bijvoorbeeld in een hete wokpan. Perfect ook om met smaken te spelen. Vanwege mijn Indische roots en mijn verbondenheid met Zeeland heb ik een mosselgerecht gemaakt waarbij ik Aziatische smaken combineer met het zilte van de mosselen, lamsoor en zeekraal”, aldus Syrcro Bakker die verbonden is aan het Zeker Zeeuws streekkeurmerk.

Voor meer informatie over het biologische certificaat kijk op: https://www.skal.nl/certificeren/aquacultuur/mosselen-en-oesters-1/mosselen-en-oesters

Advertentie