Haal je feestmaaltijd af bij een buurtrestaurant en steun de sociale tewerkstelling, een initiatief van HERW!N, het collectief van sociale circulaire ondernemers. Zes NorthSeaChefs, goed voor samen 8 sterren, stellen feestmenu samen voor het buurtrestaurant in hun buurt. Met Buurtopjebord.be willen ze iedereen de kans geven om in deze moeilijke tijden een culinair menu op tafel te toveren.

29 buurtrestaurants in Vlaanderen lanceren Buurtopjebord.be, een sociaal concept voor lekkere en betaalbare feestmenu’s. Je kan er terecht om een heerlijk menu te bestellen of af te halen in een buurtrestaurant naar keuze, én ondertussen de sociale tewerkstelling te steunen. De buurtrestaurants konden voor dit initiatief op de hulp rekenen van de NorthSeaChefs. Een NorthSeaChef uit elke provincie stelde het feestmenu samen voor een buurtrestaurant bij hen in de buurt. Chef Erwin Denys van Rascasse en zijn keukenteam bijten de spits af in Antwerpen en stellen samen met buurtrestaurant Kom.EET hun feestmenu voor. Met dit initiatief willen ze iedereen de kans geven om in deze moeilijke tijden een culinair menu op tafel te toveren.

Een feestelijk menu dat iedereen kan betalen: daarvoor slaan 15 organisaties uit de sociale economie – samen goed voor 29 buurtrestaurants en foodmakers – de handen in elkaar. Op Buurtopjebord.be bundelen ze tijdens de feestdagen hun (afhaal)maaltijden. Voor 5 deelnemende buurtrestaurants, één in elke provincie, werd het feestmenu samengesteld door een NorthSeaChef in hun buurt, geïnspireerd op hun voorliefde voor lokale en verse vis.

In Kortrijk is dat bijvoorbeeld tweesterrenchef Filip Claeys, medeoprichter van NorthSeaChefs die met zijn keukenteam van de Brugse tweesterrenzaak De Jonkman het menu samenstelde voor buurtrestaurant VORK uit Kortrijk. Filip: “Na de succesvolle samenwerking vorig jaar willen we nu dit initiatief opentrekken naar het hele land om mensen zo kennis te laten maken met lokale, onbekende en onbeminde vis. Onze missie met de NorthSeaChefs is pas geslaagd als we iedereen kunnen leren eten wat de visser vangt, niet enkel laten vissen wat wij willen eten. Iedereen kent wel tong, kabeljauw en zalm maar amper 8 procent van de Belgische gezinnen maakt af en toe een pladijs klaar.”

Niet zo maar een eindejaarmenu

Buurtrestaurants geven mensen die om welke reden dan ook, weinig of geen kansen hebben op de gewone arbeidsmarkt, een zinvolle job. Zij zorgen op hun beurt voor betaalbare en lekkere maaltijden voor mensen uit de buurt. De sociale tewerkstelling staat er centraal. En die is meer dan ooit nodig. Bij de 29 deelnemende buurtrestaurants gekoppeld aan dit initiatief, zijn ondertussen meer dan 150 werknemers tewerkgesteld. “Ons aanbod op Buurtopjebord.be is niet zomaar een eindejaarmenu. Door er te bestellen, steun je integraal de sociale economie. Mensen die om het even welke reden, weinig of geen kansen hebben op de gewone arbeidsmarkt, krijgen een zinvolle job in zo’n buurtrestaurant, maar winnen vooral hun zelfvertrouwen terug. En je kan er natuurlijk genieten van een heerlijk menu voor een klein prijsje,” aldus Eva Verraes, van HERW!N, het collectief van sociaal circulaire ondernemers, waar ook de buurtrestaurants toe behoren.

Workshop met chef Erwin Denys van Rascasse, samen met de koks van buurtrestaurant Kom.EET

Chef Erwin Denys stelde het feestmenu samen voor het Antwerpse buurtrestaurant Kom.EET. Vandaag stak hij samen met zijn keukenteam en de koks van het buurtrestaurant de handen uit de mouwen, om al voor de eerste keer het menu klaar te maken. Chef Siska Mols van buurtrestaurant Kom.EET: ‘Met de feestdagen leggen we ons klanten graag extra in de watten. Heel fijn dat een topchef nu het menu samenstelt en het aanleert aan onze medewerkers.’ Op het menu kies je als voorgerecht de butternutpompoensoep met wortel, zure room en mergpompoenspaghetti. Als hoofdgerecht krijg je filet van Vlaswijting, mousseline en chiffonade van venkel, Zeeuwse mosselen. Als dessert volgt een panna cotta met cassonade en caramel.

Deelnemende NorthSeaChefs en buurtrestaurants
Antwerpen – Erwin Denys – Rascasse. In samenwerking met metSense in restaurant Kom.EET.
Limburg – Jo Grootaers – Altermezzo*. In samenwerking met De Winning in Bistro Bovy.
Oost-Vlaanderen – Vilhjalmur Sigurdarson – Souvenir * + Green*. In samenwerking metKompas vzw in restaurant Villa Ooievaar.
Vlaams-Brabant – Glenn Verhasselt – Sir Kwinten *. In samenwerking met metSense inrestaurant ’t Vondel.
West-Vlaanderen – Filip Claeys – De Jonkman ** + Green*. In samenwerking met VORK.
Sint-Niklaas – Edwin Van Goethem – ’t Korennaer*. In samenwerking met Den Azalee in restaurant De Variant.

Buurtopjebord.be verzamelt het takeaway aanbod van deze buurtrestaurants:

In Antwerpen:

Refuge, in Mechelen
Buurtrestaurant Kom.EET, in Deurne
Buurtrestaurant De 7 Schaken, Antwerpen-Noord
Buurtrestaurant Bakboord, Antwerpen Linkeroever
Buurtrestaurant Foyer De Stroming, AntwerpenCentrum
Buurtrestaurant De Plataan, Mortsel
Buurtrestaurant De Populier, Mortsel
Buurtrestaurant Cogelshof, Schoten
Buurtrestaurant ’t Dorp, Schoten
Dagschotel, Merksem
Dagschotel, Hoboken

In Vlaams-Brabant:

Buurtrestaurant Het Beverbeekhuis in

Diest:

Buurtrestaurant Nieuwenbos, Dilbeek
Buurtrestaurant ’t Vondel, Halle
Buurtrestaurant Het Moment, Averbode
De Heerlyckheid, Scherpenheuvel

In Oost-Vlaanderen:

De Variant, Sint-Niklaas
Het Restaurant, Gent
De Loods, Erembodegem
KaffeeSocial, Hamme
Villa Ooievaar, Gent

In West-Vlaanderen:

VORK in Kortrijk

In Limburg:

Alternatief, in Genk
De Winning Hoevewinkel in Lummen
Bistro Bovy in Heusden-Zolder
Den Teluur in Sint-Truiden
Compani, Houthalen
Resto Kieleberg, Bilzen
Taverne De Mijnwinning, Beringen

Voor meer informatie:

www.herwin.be en www.buurtopjebord.be

.

Advertentie