Chef Ralf Berendsen van het gelijknamige twee sterren restaurant in La Butte aux Bois (Lanaken) ontving voor zijn nagerechten trilogie rond maracuja de Gault&Millau Award voor ‘Dessert van het Jaar’. Passie in drie even diverse als detailrijke dessertborden ligt aan de basis van deze meer dan verdiende Award,” aldus de gidsenmakers.

Bakker-patissier opleiding
Volgens de gerenommeerde gids kenmerkt de gracieuze kookstijl van chef Ralf Berendsen evenzeer zijn hartige als zoete repertoire. “Met zijn extra professionele opleiding als bakker-patissier hoeft het niet te verwonderen dat die expertise aan het slot van elk restaurantbezoek hoge ogen gooit,” verklaart de gids de toekenning van de prestigieuze award die jaarlijks wordt uitgereikt. “Ralf Berendsen verwent zijn gasten met een trilogie rond maracuja. Daarbij komt de rinse smaak van passievrucht zowel in een magistrale klassieke soufflé afgewerkt met sorbet tot uiting als in een knipoog naar solero ijs met als slot een semifreddo van witte chocolade en gel plus karamel van passievrucht,’ aldus de gids in zijn jongste editie.

Wat is een ideaal dessert?
Ralf Berendsen spendeert samen met zijn keukenteam veel energie, tijd en aandacht aan de nagerechten in het restaurant van La Butte aux Bois dat sinds dit voorjaar zijn naam draagt. “Ik vind het belangrijk dat je mensen ook nog in de laatste gang kan verrassen want daarmee laat je uiteindelijk de laatste indruk na,” klinkt het toegewijd. Over de stijl van zijn pas erkend nagerecht is hij duidelijk. “Ik maak graag desserts in diverse gangetjes om dan te beginnen met iets dat niet te zoet is en wel krachtig om dan over te gaan naar bijvoorbeeld iets met chocolade.” En gevraagd naar wat een ideaal dessert precies is, antwoordt Ralf Berendsen, zoals zijn keukensignatuur, met veel nuances. “Een goed dessert in een restaurant is iets dat je voor lange tijd bijblijft, iets dat niet zwaar is en waar je met gemak eigenlijk van kan blijven eten… en wat net te weinig is.”

Gracieuze kookstijl
Zijn nagerechten sluiten naadloos aan op zijn lichte, zachte stijl die gekenmerkt wordt door uitermate precieuze ‘cuissons’ (kooktijden) voor zowel vis, vlees, gevogelte als wild waarop hij een patent lijkt te hebben. Zijn gracieuze keuken vertaalt zich eveneens in subtiel geschakeerde sauzen, heldere bordpresentatie en intelligent opgebouwde meer gangen menu’s. Daardoor blijven aandacht en goesting tot aan het hoofdgerecht op scherp zodat de smaakbeleving eveneens bij het nagerecht nog volop speelt.

Over Ralf Berendsen:
De Nederlands-Limburger Ralf Berendsen is sinds 2011 de drijvende kracht achter het twee sterren restaurant dat in Gault&Millau 2022 een quotering van 17,5 op 20 heeft en dit jaar van deze gids de Award ‘Dessert van het Jaar’ ontving. Recent werd restaurant Ralf Berendsen door de World Culinary Awards uitgeroepen tot beste hotel-restaurant van België. En in de FoodTaster lijst met beste restaurants van België staat restaurant Ralf Berendsen op de derde plaats met 92/100. Chef Ralf Berendsen is eveneens de inspirator van ‘nduja by Ralf.

Ralf Berendsen, La Butte aux Bois, Paalsteenlaan 90, 3620 Lanaken.
Open voor diner van dinsdag tot en met zaterdag, lunch op vrijdag en zaterdag
www.labutteauxbois.be

.

Advertentie