De gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952 en viert dus dit jaar zijn 70-jarig bestaan. Vandaag werd de opdracht bekendgemaakt voor de koks die in november willen meedingen naar de prestigieuze titel van Eerste Kok van België 2023. Zij moeten vóór 15 juni 2022 een wedstrijddossier indienen met o.a. als hoofdgerecht hertenrug met grondwitloof. Viky Geunes (Zilte***) is ambassadeur van deze editie.

Voorzitter Club Prosper Montagné Robert Van Landeghem en Abel Demeestere, kok in Hof van Cleve***

“Al zeven decennia is de wedstrijd Eerste Kok van België, die jaarlijks door Club Prosper Montagné wordt georganiseerd, een vaste waarde in ons culinair landschap. Wie de palmareslijst erop naslaat, ontdekt tal van iconische namen, topvertegenwoordigers van de Belgische gastronomie en aanstormend culinair talent”, zei voorzitter Robert Van Landeghem. “Het doet ons veel plezier dat collega Viky Geunes, chef van het Antwerpse driesterrenrestaurant Zilte, het ambassadeurschap van deze jubileumeditie heeft aanvaard. Hij kon er vandaag op de bekendmaking van het wedstrijdthema echter niet bij zijn, want hij vertoeft samen met onze provoost van de koks, Peter Goossens, in het buitenland voor een evenement van Les Grande Tables du Monde. Daarom licht de 23-jarige Abel Demeestere, kok van het driesterrenrestaurant Hof van Cleve en winnaar van vorig jaar, de opdracht van de wedstrijd Eerste Kok van België 2023 toe.”

Abel Demeestere: “De finalisten zullen drie gerechten moeten klaarmaken. Als voorgerecht een Noordzeevissoep met bijvangst. De kandidaten hebben de keuze uit acht ingrediënten: rode poon, wijting, pladijs, griet, wulken, kokkels, grijze garnalen en noordzeekrab. Volgens het wedstrijdreglement moet men daar minimum vier van gebruiken. Bovendien moet één van de ingrediënten op de klassieke Escoffier-manier als quenelle worden bereid. Hertenrug met grondwitloof wordt het hoofdgerecht. Tot slot verwachten we ook drie, apart geserveerde minidesserten, waarvan één met chocolade, die samen een harmonisch geheel vormen.”

De leesjury zal op basis van het recept met hertenrug vijf deelnemers selecteren, die door mogen gaan naar de finale van deze jubileumeditie. Die zal dit jaar plaatsvinden op zondag 20 november 2023 tijdens Horeca Expo in Flanders Expo Gent. Eddie Van Maele, provoost-generaal, staat in voor het goede verloop van de wedstrijd.

De titel Eerste Kok van België is wettelijk beschermd door de wet van 13 mei 2009. De wedstrijd wordt door de minister van middenstand erkend als officiële meesterschapswedstrijd. De organisatie is toevertrouwd aan de Club Prosper Montagné. Het volledige wedstrijdreglement kan geraadpleegd worden op www.club-prosper-montagne.be.

Voorlopige kalender Club Prosper Montagné
15 juni 2022 Deadline indienen wedstrijddossier
Begin juli 2022 Bekendmaking finalisten ‘Eerste Kok van België 2023’
20 november 2022 Finale ‘Eerste Kok van België 2023’

Advertentie