Filip Claeys chef van restaurant De Jonkman in Brugge, houdt van BBQ en als het weer meezit, wordt ’s avonds dan ook het vuur in de Green Egg opgestookt. Verse augurkjes zijn Filip’s favoriete zomergroenten en die gaan mee op de grill.

Gegrilde lamsfilet met couscous, augurk en aubergine

Nodig voor 4:
250 g couscous
verse augurken (hoeveelheid naar keuze), doorgesneden
1 grote aubergine
lamsfilet (hoeveelheid naar keuze)
8 dl kippenbouillon
1 kl raz-el-hanout
1 kl kaneel
olijfolie
citroensap
rozemarijn, tijm, look
peper, zout, grof zout

Bereiding:
– Doe de couscous in de kippenbouillon samen met raz-el-hanout en kaneel, kook even op, zet aan de kant en laat afkoelen. Meng de afgekoelde couscous met bijvoorbeeld kikkererwten, rozijnen, gesneden koriander, gesneden munt, olijfolie en citroenrasp.

– Kruid voor de gegrilde augurken enkele augurken met peper en zout, strijk in met olijfolie en grill ze ca. 5 minuten op de BBQ. Leg voor de gemarineerde augurken enkele augurken ca. 5 min. in olijfolie, citroensap, peper en zout.

– Snij de aubergine middendoor, kruid de snijkant met peper en zout, besteek met rozemarijn, tijm en look en bedruppel met olijfolie. Grill op de velkant ca. 15 min. op de BBQ, laat 5 min. rusten en lepel er het vlees uit.

– Kruid de lamsfilet met peper en grof zout, smeer hem in met olijfolie en grill op de BBQ langs beide zijden gedurende 3 à 4 min. Laat 5 min. rusten voor te versnijden.

Suggesties van chef Filip Claeys

– Augurken zijn mijn favoriete zomergroente, fijner van smaak dan komkommer en heel lekker gegrild. Ik combineer ze meestal met licht gemarineerde augurkjes voor extra frisheid.

– Met couscous kun je naargelang de dingen die je toevoegt, veel variaties maken. Klassiek zijn kikkererwten, rozijnen, koriander en munt, maar ook komijn, fijngehakte (pinda)nootjes, tomaatjes (vers en/of gemarineerd) en groene kruiden kunnen.

– Om te grillen gebruik je best een zachte olijfolie, niet de kruidige voor over een salade, die gaat de smaak van het gegrilde snel overheersen.

– Het lamsvlees bak ik heel puur, enkel wat peper en grof zout op en dan mooi krokant bakken. Bij opdienen gewoon wat goede olijfolie over druppelen. Ik hou van heel weinig gebakken, maar je kunt het natuurlijk langer bakken zodat het minder rood is binnenin.

– De groenten passen ook perfect bij kip, entrecote en gelakte spiering.

Restaurant De Jonkman, dejonkman.be Maalse Steenweg 438, 8310 Brugge

Tekst: Tine Bral
Foto’s: Marc-Pieter Devos

Advertentie