Vorig jaar kreeg de Houtlands wit 2017 van de Oostkampse wijnbouwer Marino Moenaert de prestigieuze gouden medaille tijdens de wedstrijd van de Belgische wijnen van de Vlaamse Vereniging voor Sommeliers. Gisteren stelde hij – tussen de wijnranken – zijn wijnen van het oogstjaar 2018 voor onder de nieuwe naam Mérula, een verwijzing naar de merel, het symbool van de gemeente Oostkamp. 

 Vandaag start de pluk van het oogstjaar 2019.  De trossen ogen alvast veelbelovend, Marino: “Hier speelt het klimaat in ons voordeel, maar we blijven met beide voeten op de grond. We willen in de eerste plaats respectvol omgaan met de natuur en wat ze ons schenkt. Wij denken ook aan de volgende generaties en wat wij hen willen doorgeven”. 

Marino startte zijn wijnverhaal 10 jaar geleden. Als jonge knaap kreeg hij de passie voor de druif mee van zijn grootvader die eetdruiven kweekte in zijn serre. Een opleiding tuinbouw en enorm veel prospectie door bezoeken aan binnen- en buitenlandse wijnbouwers zorgde voor de aanplanting van de eerste ranken. De vandaag 8000 ranken zijn ondertussen verdeeld over verschillende domeinen rond Oostkamp. Zo zet Mérula de wijnbouw in de Brugse regio terug op de kaart. In een ver verleden werd hier namelijk ook wijn verbouwd. Door de grote aanwezigheid van ijzerzandsteen in de bodem, is dit een uitermate gunstige grond voor druivenranken.

De aangeplante rassen Rondo, Johanniter, Auxerrois, Pinot Gris en Siger Rebe – geven drie mooie droge witte wijnen en een nog experimentele rode. Door het gebruik van membraampersen kunnen volle trossen geperst worden wat resulteert in een prachtig resultaat.

Mérula wit, een blend van vier witte druivenrassen : Auxerrois, Johanniter, Solaris en Siegerrebe.
Mérula 100% Pinot Gris
Mérula 100% Johanniter

De wijnen zijn enkel te koop via merulawines.com

Advertentie