Meesterbakker Kris Goegebeur van Brood. in Roeselare bakt fantastische broden en taarten, maar voor zijn zonen Bernard en Benoit is deze focaccia ‘de max’. Kris:”Vertrekken doe je van een heel eenvoudig deeg die makkelijk te maken is en waarbij – mits het gebruik van een spatel – je handen proper blijven.”

Focaccia

500 g tarwebloem
20 g zout
50 g verse gist
350 g lauw water
60 g olijfolie
Vulling naar keuze: rode of witte ui, chorizo, ansjovis, gedroogde/gemarineerde tomaten, rozemarijn, tijm,…

Los de gist op in een deel van het water. Meng er 150 g bloem door en laat 1/2 u staan.
Meng er nu met een spatel de rest van de bloem onder samen met de rest van het water. Voeg zout en de helft van de olijfolie toe en meng verder tot een glad, los deeg.
Laat rijzen tot dubbel van het volume. Bestrijk met wat olijfolie en vouw dicht. Doe dit – vergeet de olijfolie niet – 3 keer met een tussenpauze van ca. 1/2 u, zo krijg je een luchtig deeg.
Leg het deeg in een met olijfolie ingevette taartschaal, rek wat open, verdeel er de helft van de vulling over, sla dicht, duw tot tegen de rand en laat mooi rijzen tot bovenaan de schaalrand.
Maak nu met je vingers gaatjes in het deeg en stop er de rest van de vulling in. Wrijf er nog wat olijfolie over en bak 5 min. in een warme oven op 250°C, verlaag de temperatuur naar 180°C en laat 15 min. verder bakken.

Een eenvoudig deeg, heel plezant om te maken, waarbij je handen proper blijven.”

Suggesties van meesterbakker Kris Goegebeur

– Een focaccia kun je vullen met zowel hartig als zoet. Gemarineerde tomaten, zoete uien, ansjovis, olijven, paprika en plukjes rozemarijn en/of tijm zijn een mooie zuiderse match, maar ook dadels, abrikozen, honing, feta en rozemarijn kunnen perfect.
– Een supereffect krijg je door tijdens het dichtvouwen naast olijfolie ook wat pesto op het deeg te smeren, inderdaad 3 keer, zo krijg je mooie laagjes.
– Dit is een eenvoudig deeg, heel plezant om te maken want je hebt doordat je in een kom werkt niet overal bloem. Mengen met een spatel zorgt er voor dat je handen proper blijven.
– Een focaccia bak je best in een taartvorm met hoge rand, het deeg moet kunnen rijzen.
– Je kunt het deeg makkelijk de dag vooraf maken en in de frigo bewaren. Maak eventueel meer deeg en vries een deel in.
– Gebruik wel steeds verse gist voor het beste resultaat.
– Een stuk focaccia over, gewoon de dag erna opwarmen in de oven.
– Eigenlijk niet zoals het hoort, maar als je het deeg dun uitrolt, op een met bakpapier beklede bakplaat legt en er de vulling bovenop legt, heb je een… luchtige, dikkere pizza!

credits recept Kris Goegebeur, tekst Tine Bral, foto’s Marc-Pieter Devos

Kris Goegebeur kris-goegebeur

.


Advertentie