Chef Syrco Bakker van Pure C in Cadzand heeft Indonesische roots. Op familiefeesten ontbreekt deze nasi nooit. Syrco: “Mijn vader leerde Indisch koken van zijn schoonmoeder, mijn oma. Sambal maken werd zijn hobby en nu hij met pensioen is, moedig ik hem aan deze ‘fe-no-me-na-le’ sambal op de markt te brengen. De kleinkinderen noemen het sambal van ‘Opa Co’ en dat werd meteen de naam.”

Nasi Goreng (nodig voor 2:
1 gesnipperde rode ui
1 teen knoflook
kokosolie
50 g spitskool
50 g broccoli
50 g wortelen
3 el boemboe (met sambal van Opa Co)
600 g gekookte rijst (225 g ongekookt)
3 lente-uitjes, fijngesnipperd
1/2 bos koriander, fijngesnipperd
1 limoen, sap en zeste

Bak ui en knoflook in kokosolie totdat ze licht bruin kleuren, voeg de fijngesneden spitskool, wortel en broccoli toe. Bak het geheel goed en doe er 3 el boemboe bij.

Voeg de rijst toe en roerbak alles samen. Voeg eventueel naar smaak nog extra boemboe toe. Maak de nasi af met gesneden lente ui, koriander en limoenzeste en -sap.

Upgraden met gebakken ei, atjar tjampoer groenten, kroepoep en seroendang. Maar ook grijze Noordzeegarnaaltjes kunnen perfect!

Suggesties van chef Syrco Bakker

– Met speciale gelegenheden, zoals een verjaardag, werd bij mij thuis een volledige rijsttafel bereid waarbij deze nasi nooit ontbrak.
– Boemboe is dé smaakmaker van de nasi en die maak je natuurlijk zelf. Verwarm een flinke scheut kokosolie en bak er zachtjes fijngesneden gember (3 plakken), citroengras (2 stengels), en limoenblaadjes (2) in aan. Als ze licht bruin kleuren, voeg je 100 g sambal oelek en 50 g ketjap manis toe. Laat alles zachtjes trekken tot de olie loslaat. Verfris met sap en zeste van 1 limoen.
– Atjar tjampoer zijn ingelegde groenten met koenjit (gele curry), specifiek voor de Indische keuken en te koop in de – Nederlandse – supermarkt.
– Seroendeng is een krokant op basis van kokos en pinda, ook specifiek uit de indo keuken.
– De mix van nasi, atjar en seroendeng zorgt voor spanning tussen kruidigheid, aciditeit en krokantigheid.
– Leuk om weten, kokosolie noemen we in de Indische keuken klapperolie.
Sambal Opa Co is te koop in FoodfestDeli in Antwerpen.

Chef Syrco Bakker syrco-bakker

credits: recept Syrco Bakker, tekst Tine Bral, foto vd chef Chantal Arnts, foto recept Marc-Pieter Devos


Advertentie