Chef en meester-chocolatier Dominque Persoone van de The Chocolate Line reist zeer regelmatig naar zijn plantage in Yucatan Mexico. Het eerste wat hij eet als hij er aankomt, is deze spicy en frisse Mexicaanse limoensoep. Limoen, chilipeper en koriander maken er een hemels gerecht van. De tortilla zorgt voor de crunch.

Sopa de lima

Voor ca. 1,5 l soep:
1,5 l kippenbouillon (zie suggesties)
1 ui, fijngesnipperd
1 klein rood (chili)pepertje, zonder pel en zaadjes, in ringetjes
2 tomaten, gepeld en ontpit, in blokjes
ca. 300 g gegaard kippenvlees, in reepjes
olijfolie
2 tortilla’s
sap van 1 limoen
blaadjes koriander

Verhit een scheutje olijfolie in een pan, stoof er de ui en het pepertje in aan, blus met de kippenbouillon, breng aan de kook en laat ca. 10 min. doorkoken.
Doe de tomatenblokjes en de kipreepjes in de soep en hou warm.
Rol de tortilla’s op, snijd ze in reepjes en bak ze krokant in een flinke scheut olijfolie.
Verfris de soep vlak voor overscheppen in kommetjes of diepe borden, met limoensap en werk de borden af met de tortillareepjes en korianderblaadjes.

Suggesties van chef Dominique Persoone

– In Mexico gebruikt men de habanero, een pittig hot chilipepertje, en de keylime, een klein limoentje met weinig maar heel aromatisch sap en een fantastische geur. Beide zijn hier wel te koop in speciaalzaken, maar ook een gewone chili en limoen kunnen perfect.

– Leuk is dat in Mexico habaneropasta wordt gebruikt rond electrische draden zodat muizen en ratten er niet in bijten.

– In Mexico is habanero een tropisch fruit en verwerkt men het in gebak.

– Het lekkerste is vertrekken van homemade kippenbouillon. Zet een kleine kip of enkele kippenbouten op in ca. 1,5 l water, doe er grof gesneden ui, koriandersteeltjes en enkele blaadjes lavas bij en laat ca. 1 uur zachtjes koken. Haal de kip uit, laat wat afkoelen, pluk het vlees en trek in reepjes. Zeef de bouillon over in een kookpot en werk de soep verder af, of bewaar hem voor later. Invriezen kan perfect.

– In plaats van ‘slappe’ tortilla’s kun je ook taco’s gebruiken die je gaat verkruimelen over de soep.

credits: recept Dominique Persoone, tekst Tine Bral, foto’s Marc-Pieter Devos

Dominique Persoone dominique-persoone

.