Chef Stijn Bauwens: “Zeeduivel, ook wel staartvis of lotte genoemd, is samen met de zeewolf een van de lelijkste maar ook een van de lekkerste vissoorten. Zeeduivel is gemiddeld 1 meter lang maar kan 2 meter lengte bereiken met een gewicht van 30 tot 40 kg. Dergelijke grote exemplaren zijn echter minder geschikt voor consumptie. Aan boord verwijderen de vissers de kop om economische (gewicht) en esthetische redenen (lelijke kop).” (met dank aan Northseachefs)

Hutsepot met zeeduivel en nootmuskaatroom
Ingrediënten (4 personen)
800 g zeeduivel, goed ontveld
50 g rapen (brunoise)
50 g schorseneren (in strookjes)
50 g knolselder (in brunoise)
50 g spruitjes (in 2 gesneden)
50 g aardappelen (in brunoise)
50 g fijngesneden ajuin
50 g groene kool (in kleine stukjes)
1 teentje look
500 g spekblokjes (gerookt en gezouten)
200 cl room
versgemalen nootmuskaat
mosterd
1 l kippenbouillion
1 kruidnagel, wat tijm en laurier
Bereiding
Stoof de ui en spekblokjes met boter.
Voeg alle groentjes toe en kook zacht in de bouillon met de kruidnagel, tijm en laurier. Klop de room voor 3/4 op met wat mosterd en nootmuskaat.
Bak ondertussen de in dikke schijven gesneden zeeduivel.
Afwerking
Doe wat van de hutsepot in een diep bord, leg de zeeduivel erop en werk af met lepel van de nootmuskaatroom.

Chef Stijn Bauwens stijn-bauwens
credits: NorthSeaChefs
.