Net als zijn verre neef de kabeljauw heeft de vlaswijting stevig wit vlees. Voor overbevissing is bij deze vis, ook wel witte koolvis of pollak genaamd, geen enkel gevaar. De vis komt overal talrijk voor in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan. Tot hij twee jaar is, leeft de vlaswijting langs de kust, daarna migreert hij naar open zee. De vis is op zijn best en vetst tussen april tot november. Meegenomen is dat vlaswijting heel wat goedkoper is dan kabeljauw, maar niet minder lekker. (i.s.m. Northseachefs)

Vlaswijting met ratatouille, gazpacho en doperwt

Ingrediënten (4 personen)

240 g filet van vlaswijting met vel

Gazpacho
400 g honingtrostomaten
3 teentjes look
peper en zout

Ratatouille
1 venkel
2 rode puntpaprika
1 lente-ui
1 kleine courgette
20 g geroosterde zonnebloempitten
10 g geroosterde pompoenpitten
half teentje look

Afwerking
120 gr verse doperwten
30 gr verse tuinbonen
boter
1 pijpajuin
verse tuinkruiden

Bereiding

Gazpacho
Spoel de honingtrostomaten, mix ze met de teentjes look tot een mooie gazpacho. Kruidt met peper en zout. Wrijf door een zeefje en zet koel.

Ratatouille
Rooster de rode puntpaprika onder een hete grill en snij hem samen met de andere groenten mooi fijn. Stoof ze kort aan met de look in wat olie. Voeg de geroosterde pitten toe en hou apart.

Doperwtjes
Dop de erwtjes en tuinbonen en kook kort. Kruid ze mooi af en verhit met klein beetje boter. Indien je diepvries erwtjes en tuinbonen gebruikt volstaat het om deze te verhitten met een beetje boter

Vlaswijting
Kruid de vlaswijting door hem gedurende 5 minuten in licht gezouten water te pekelen en daarna met peper te bestrooien. Bak de vis kort aan in boter en olie op de velkant, draai hem in de pan en lepel constant wat braadvocht erover tot hij gaat is. Schik de erwtjes op de vis.

Afwerking
Dresseer ratatouille in bord, leg de vlaswijting erop en doe de gazpacho er mooi rond. Werk af met verse tuinkruiden.

Jan Audenaert jan-audenaert

.

Advertentie