Met een kleurrijk bloemetje bovenop oogt een gerecht vaak veel mooier, maar toch zijn ze zelden alleen maar ‘versiering’. Topchefs gebruiken eetbare bloemetjes graag als smaaktoetsen die moeten bijdragen aan het gerecht. Mooi zijn volstaat dus niet. Dit zijn de favoriete bloemetjes van chefs Davy Schellemans, Giovani Oosters en Peter De Clercq.

Klaverzuring, Davy Schellemans

“Ik gebruik dat graag in lente en zomer voor de smaak en het oogt ook mooi. Fantastisch dat zo’n kleine bloempjes zoveel smaak kunnen geven. Klaverzuring heeft echt speldekoppekes van bloemetjes en die hebben een heel frisse, beetje zure toets. Ik werk graag met zuren en daarvoor zijn ze perfect. Gerechten kun je afkruiden met wat azijn, maar je kunt er ook klaverzuringbloempjes voor gebruiken. Het is een allrounder onder de bloemen. Op sashimi van vis of bij ceviche. Lijngevangen zeebaars, heel vers en heel fijn snijden, goede olijfolie over en afwerken met wat klaverzuringbloemetjes, daar wordt ik heel gelukkig van!

Ik heb geen tuin, maar wel 2 daken waar plantenbakken staan. Zalig om ’s morgens te bepalen wat je gaat gebruiken. Ik woon midden in de stad, maar als ik zie hoeveel bijtjes op alles zitten dan wordt ik daar superblij van! Het is mooi, goed voor de natuur en het is lekker. Het fijne is dat veel dingen zichzelf uitzaaien en je verrassen. Elke lente koop ik nieuwe planten bij Bart Belmans van Sanguisorba (Ranst), zalig om daar rond te lopen en naar zijn advies te luisteren.”

Davy Schellemans, Veranda in Antwerpen
restaurantveranda.be

Pronkboonbloem, Giovani Oosters

“Super lekker en mooie bloem die bloeit in verschillende kleuren van wit, over zalmroze naar bloedrood. Ze brengt niet alleen leven in de borden, ze zorgt tevens voor een extra smaakbeleving, en… ik wordt er gewoon gelukkig van. Momenteel gebruik ik ze in een heldere gazpacho van tomaat met tomatensorbet, verschillende soorten tomaat en Oostindische kers.

Ik kweek alles zoveel mogelijk zelf, maar eigenlijk doet de natuur alles. De enige tip die ik kan geven: plant alles niet te kort bij elkaar en geef vooral genoeg water.”

Gioavani Oosters, Vous lé Vous in Wimmertingen/Hasselt
www.vouslevous.be

Basilicumbloempjes, Peter De Clercq

“Ik werk zeer veel met bloemen, want een mooi gepresenteerd bord doet ook eten. Ik kijk wel altijd naar de smaak van de bloem en de kruiden om er de gerechten mee te decoreren en leg geen bloemetjes op een bord die als kruid niet in het gerecht verwerkt zijn. Mijn basilicums laat ik bewust tot bloei komen omdat ik de bloemen qua smaak en geur mooi vind matchen met gegrilde vis. Duizendblad doet het dan weer goed bij gegrild vlees en daglelie is lekker in desserts. En ook in onze Elckerlijc gin steken bloemetjes.

Je kunt wildplukken, maar dan moet je kennis hebben want eigenlijk zijn de meeste bloemen niet eetbaar. We hebben een grote tuin waar we veel groenten, kruiden en bloemen kweken. Zelf kweken is het beste en zelfs zonder tuin kun je ook met potten op balkon of terras aan de slag.”

Peter De Clercq, Elckerlijc, Maldegem
www.elckerlijc.be

Ontdek ook:

De favoriete eetbare bloemetjes van topchefs Bart De Pooter, Lieven Lootens en Martijn Defauw

De favoriete eetbare bloemetjes van topchefs Maarten Bouckaert, Bruno Timperman en Kim De Visschere

credits: tekst Tine Bral

Advertentie